Vámosatya
Vámosatya első fennmaradt okleveles említése: 1289: Athas. Személynévi eredetű magyar névadású, egy Atya nevű személy lehetett első birtokosa. A vámos előtag egykori vámhelyre utal.

Mai református temploma a tatárjárás után épült a 13. század végén, 14. század elején kora gótikus stílusban. A templomban 1640-ben festett reneszánsz virágos, tulipános falikép, a mennyezeti zárókőn a Gutkeledek, a Báthoryak ősei is, farkasfogas címere láthatók. A 4 fiatornyos zsindelyfedésű gyönyörű fa harangtorony 1691-ben készült.

A község határában találhatók az egykori Büdy vár romjai. A 4 saroktornyos kővár ismeretlen időben épült. 1524-ben Büdy Mihály beregi főispán vásárolta meg. 1557-ben Balassa Menyhért és Hagymási Kristóf Izabella királynő számára foglalta el, de rövidesen visszakerült a Büdyekhez. 1564-ben Báthory István foglalta el rövid ostrommal. 1578-ban Rudolf ismét a Büdy családnak adományozta. a 17. század elején több résztulajdonos birtokolta, 1660-ban már romként említették. Csak csekély falmaradványok és a vizesárok láthatók.

A kedves, rendezett kis községben emlékpark és tájház is van. / Fotók: 2009./ 

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.  / Ha nem a főoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.magyarorszag-szep.hu /