Tiszaalpár
Tiszaalpárt először a garamszentbenedeki adománylevél említi 1075-ben. Az Alpár török eredetű név, a szó jelentései: dalia, hős, bátor levente.

A falu feletti dombon bronzkori földvár állt. A templomdombon avar nagycsalád lakott a korai avar korban.  Anonymus 1200 körül írt gestájában ide helyezi Árpád fejedelem legnagyobb csatáját a bolgár Salán, Zalán vezér ellen, de a földvár részleges, árkos és sáncátvágásos feltárása során 6.-11. századi leleteket egy avar síron kívül nem találtak. A bronzkori sáncokra emelt föld-fa várat valószínűleg a honfoglaló Bár-Kalán nemzettség építette a 11. században. A vár a tatárjárás után elveszítette védelmi jelentőségét, s az évszázadok során a Tisza árvizei mintegy a felét elmosták.

A templomdombon a 18. századi barokk római katolikus templom, Nepomuki Szent János és Árpád vezér szobrai találhatók a szép rendezett parkban.

A domb melletti skanzenben egy Árpádkori falu rekonstruált létesítményeit láthatjuk.

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.     / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.magyarorszag-szep.hu  /