Tisza-forrás, a Fekete-Tisza forrása / 2008-ban /
 A Tisza forrásának a Fekete-Tisza forrását tekintik, s innen mérik folyónk hosszát is. A Fekete-Tisza a Máramarosi Havasokban, a Fagyalos hegységben ered 1265 m-es tengerszint feletti magasságban. A forrást 1889-ben, amikor még Magyarországhoz tartozott, egy csővel kissé arrébb terelték, s egy kőfalat építettek, közepén egy kialakított csurgóval. Trianon után egy boltíves mélyedéssel ellátott kőoszlopot építettek alá, s a magyar nyelvű táblát cseh-ruszin kétnyelvű táblára cserélték. 1939-ben, a visszatéréskor, az emlékkő tetejére turulmadár került, melyet a szovjet fennhatóság alatt leszedtek. Most két vasoszlopon nyugvó vasbeton lap tartja az emlékművet, turul nélkül. 2006-ban a szegedi Geo-environ egyesület új, magyar-ukrán nyelvű táblát helyezett az emlékműre. / Ők jelölték meg a Fehér-Tisza forrását is./

 Nekünk, akik az Alföldön a Tisza partján élünk, különösen nagy élmény volt a forrás felkeresése. Kőrösmezőn szálltunk meg, innen a forrás 22 km. Fogadtunk egy terepjáró teherautót, egyébként a főtéren is várnak a turistákra. Az út a Fekete-Tisza két partján kanyarog felválltva. Sajnos a fahidak egy részét elmosta, vagy megrongálta egy régebbi árvíz. Az autónk gyakran a rossz híd mellett a medren keresztül kelt át velünk a folyón, ez is nagy élmény volt. Az úttól még gyalogolni kell 1-2 km-t egy hullámos réten és egy kaptatós erdei szakaszon. Jó ha van vezető, aki már járt itt, bár már vannak turistajelzések, s néhol táblák is.

Nagy érzés ott állni a Tisza forrásánál. Meg is kóstoltam, jó íze van. A fotók 2008-ban készültek, a Forrás-foglalást 2009-ben felújították.

 A forrás felett a nyeregről gyönyörű kilátás nyílik a környező hegyekre.

 A Tisza-forráshoz célszerű túravezető segítségét igénybe venni, nekünk Bíró András segített, ő szervezte le a szállást és a teherautót is, s kalauzolt bennünket.

Biró András magyar tanár és idegenvezető barátunk elérhetőségei: +380 665 530 445, +380 970 402 848 ,

Email: karpataljai.turizmus@gmail.com   weblap: http://www.karpatutazo.hu/

A Tiszáról, a Máramarosi Havasokról egy kiváló könyv: Kovács Sándor: Máramarosi bércek között. Sok régi és új fényképpel, részletes leírás a tájról, a településekről nagy szeretettel.

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.    / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.magyarorszag-szep.hu  /