Szendrő
 Szendrő első fennmaradt írásos említése 1312: Zundreu, később Zendrew alakban is előfordul. Személynévi eredetű. A település első kővára a 13. század második felében épülhetett, egyenlőre ismeretlen helyen. A második, a Bebek féle vár a későbbi alsóvár, a kastély helyén állhatott. S végül a 16. század végén a hegytetőn épült fel az öt olasz sarokbástyás harmadik vár. Ezt a németek építették, miután Lazarus von Schwendi csapatai megszállták Szendrőt. Ezért ezt német várnak is nevezték. A 17. században a vár sűrűn gazdát cserélt, a császáriaktól Bocskai István hajdúi, Bethlen Gábor és I. Rákóczi György erdélyi fejedelmek seregei is elfoglalták. 1704-1707 között II. Rákóczi Ferenc fejedelem kurucai tartották megszállva. 1707-ben a stratégiai szerepét vesztett várat a fejedelem felrobbantatta. Ma már romjai alig láthatóak, egy bástya alapfalait rekonstruálták. A kilátás a vár romjaitól nagyon szép.

 Szendrő 1544-ben kapott mezővárosi rangot. Az alsóvár helyén a 17. század végén épült a 19. században jelentősen átalakított Csáky kastély. A református templom mellett álló harangtorony a 15.-16. századokban épült, az alsóvár védelmi rendszerének részeként.

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.     / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.magyarorszag-szep.hu  /