Százhalombatta
Százhalombatta megszakításokkal ugyan, de a kora bronzkor, mintegy 4000 év óta lakott hely, a Téglagyári völgy feletti magasparton földvárat is létesítettek. A kora vaskorban, ie. 7.-6. században keletkezett a 126 halomsír, kurgán. A hallstatti kultúra ős-kelta népességének vezetőit temették így el. Az i. u. II.-IV századokban a római limest védő Matrica katonai tábor állt itt. Az Árpádkorban két falu is volt, Bothey, Bathey, Bata, amely a sztyeppei szokás szerinti magyaros személynévi névadású, valamint Százhalom, a mai óváros területén. 1965 óta működik a kőolaj-finomító a falukból egyesült városban, Százhalombattán.

Magyarország egyik legérdekesebb Régészeti Parkjában bronzkori és vaskori házak és tárgyak láthatók. A házak egy részét korabeli szerszámokkal építették. A parkban a feltárásokban talált növényi magvakból "felélesztették" a korabeli növényeket, gabonákat, egy kiskertben termesztik őket.

 Az egyik halomsírt látogathatóvá alakították, helyreállítva a tölgyfából épült folyosós sírkamrát. A máglyán elégetett halott hamvait urnában helyezték el, körülötte edényekben az útravalókat, ill. a túlvilágra szánt ételeket, italokat helyezték el. A sírkamrát kövekkel és földdel borították. / A Matrica múzeum és régészeti park honlapja: http://www.matricamuzeum.hu/  / Fotók: 2013./

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyobb nézetben megtekinteni.  / főoldal: www.magyarorszag-szep.hu /