Szamosbecs
Szamosbecs kora Árpádkori falucska a Szamos mentén. 1314-ben a Gútkeledek birtoka: Bench. 1332-ben és 1334-ben a pápai tizedjegyzék említi papjait, Tamást, ill. Pétert, ekkor már jelentősebb templomos hely. Ekkori templomának helye nem ismert.

Magyar személynévi névadású, a névadó talán az ótörök bics = vág szóra vezethető vissza, Bech személynév előfordul az oklevelekben is. A bicska több török nyelvben ma is bicsak, az ujguroknál is.

A Szamos előtag a folyóról vonódott a falu nevéhez. A Szamos neve többi nagy folyónk, Duna, Tisza, Dráva, stb. neveihez hasonlóan ősi, a római időknél is korábbi, talán kelta eredetű, azaz a Szamos mente sosem néptelenedett el teljesen, valamelyik szakasza mellett mindig éltek a bronzkor iil. a korai vaskor óta, voltak akik nevét továbbadták a később érkező népcsoportoknak.

Középkori református temploma egy évszámos, 1481, tégla szerint a XV. század vége felé épült. A csúcsíves mérműves ablakok és a díszes kapuk is e korszakhoz, a gótikához illőek. A torony 1837-ben készült. / Fotók: 2013./

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyobb nézetben megtekinteni.  / Főoldal: www.magyarorszag-szep.hu  /