Szabolcs
Szabolcs első okleveles említései: 1067: Zobolchy, 1092: Zabolch. A földvárat honfoglaló őseink építették a 10. században a Tisza kanyarulatában. Névadója valószínűleg Szabolcs vezér, herceg, később fejedelem, lehetett. Mások szerint első ispánját hívták Szabolcsnak. Hogy hercegi központ volt, azt valószínűsítik a közeli szolgáló népi településnevek, Timár, Halász, Kovácsi, stb., valamint a környéken feltárt 10. és 11. századi temetők. A szabolcsi földvár Szent István államszervezésekor várispánság, vármegye székhely lett. A földvár sáncait a 11. században, talán az 1068-as, vagy az 1085-91-es kun ill. úz betörések után, magasították és szélesítették. A földsáncok rekeszes faszerkezettel készültek, magasságuk 10-21 m között változott a terepadottságoktól függően. Két oldalát a Tisza folyó, a harmadikat Tisza vízzel feltöltött csatorna övezte. A sáncokon fa őrtornyok álltak. A vár a tatárjárás után vesztette el jelentőségét.

 A vár mellett áll a 11. századi egykori hat kőoszlopos esperesi templom, melyet a 15. században átalakítottak. 1092-ben Szent László király itt tartotta az ún. Szabolcsi zsinatot. A Mudrány kúria a 18. században épült barokk stílusban, jelenleg múzeum, gazdag mennyezetfestéssel, iparművészeti gyűjteménnyel. A földvár egyik bejáratánál Szabolcs vezér szobra, a sánc tetején Milleneumi emlékmű, az egykori esperesi templom udvarában Szent László szobor látható.     

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.     / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a főoldal innen elérhető: www.magyarorszag-szep.hu /