Sopron
Sopron a Hűség Városa. Ősidők óta lakott hely, a kelták a közeli dombokon építettek erődítményeket. A római korban Scarbantia nevű erődített város volt, fórummal, templommal. A "népvándorlás" véget vetett a rómaias életnek, s 456-ban földrengés is pusztított. A VIII.-IX. században már teljesen lakatlan. Őseink valamikor a X. században föld-fa várat emeltek a romok fölé. Szent István korában ispáni vár, vármegyeszékhely, esperesség. Nevét első ispánjáról Suprun ispánról kapta. A földvár romlásáról nincsenek biztos adatok, 1043 és 1242 közé teszik az eltérő források. A XIII. század második felében már biztosan kővára volt, a várost is fallal kerítették és szabad királyi város.
 
4 évig a cseh Ottokár király birtokolta, 21 évig Frigyes német császár zálogbirtoka. Kisebb török seregek többször ostromolták sikertelenül, a főseregek elkerülték. Bocskai István és Vak Bottyán sikertelenül ostromolták, Bethlen Gábor viszont ostrom nélkül elfoglalta. Thököly Imre kurucai is bevették. A vár hadi fontossága a Rákóczi szabadságharc bukása után megszűnt, a falak nagy részét elbontották, de egyes részei még most is állnak. A 3-as falrendszerből a külső fal csak egy-két helyen látható, a középső várfal jelentős része ma is áll, a belső falak sok helyen a meglévő épületek falazatai.
 A trianoni békediktátummal Sopron vármegye jelentős részét Ausztriához csatolták. Prónay Pál és Héjjas Iván vezetésével a Rongyos Gárda felvette a harcot a magyar területekre bevonuló osztrák csendőrökkel, s kiűzték őket a magyar területek nagy részéről. Kikiáltották a Lajtabánságot. Ezzel tárgyalási alapot biztosítottak a két ország között, melynek eredménye lett a Sopron és környéke népszavazás a hovatartozásról. S bár a lakosság valamivel nagyobb része német nemzetiségű volt, mégis Magyarország mellett döntöttek az itt élők, ezért Sopron a hűség városa.
 A gyönyörű városban számos látnivaló van, középkori épületek, múzeumok, templomok, tűztorony, várfalak, stb. A belvárosi utcahálózat még a római nyomokon kialakult Árpádkort idézik. / Fotók: 2016./     

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyobb nézetben megtekinteni.   / Nyitóoldal: www.magyarorszag-szep.hu  /