Prut völgy, Galícia
Túl a Tatár-hágón, de Kárpátalja bármelyik hágóján átmenve Galíciába, Gácsországba, az egykori Halicsba érkezünk. A Halicsi fejedelemség, királyság a 12. század végén és a 13. század elején többször a Magyar Királysághoz tartozott. A tatárjárás után az Aranyhordának adózott, majd a Litván fejedelemség, a lengyel-litván perszonálunió része lett. 1772-től, Lengyelország első felosztásától Galícia Ausztria tartománya lett. Kelet-Galícia 1945 után a Szovjetunió, jelenleg Ukrajna része.

 Przemysl mellett honfoglaláskori magyar harcosok sírjait tárták fel a régészek. Az I. világháborúban itt volt az Osztrák-magyar monarchia legnagyobb erődje, 80.000 katona védte. A betörő orosz cári csapatok hosszú, súlyos harcokkal foglalták el 1914-ben, s hasonlóan kemény harcokban foglalta vissza a magyar-osztrák honvédség 1915-ben. A Tatár-hágónál is kemény harcok folytak.

 A Prut az Északkeleti Kárpátokban, a Máramarosi Havasokban ered, s az egykori Etelközön, Moldván és Moldávián keresztül folyik, s a Dunába ömlik. A felső szakaszon zuhatagos, gyors folyású. Az egyik legszebb zuhatag Jaremcsánál van, a Tatár-hágótól 31 km-re. / Kicsit nehezen találtuk, ahol a vasút kijön az alagútból a következő lehetőségnél balra át kell menni a síneken, s mindjárt jobbra kell fordulni. Keresztül sétálva a "bazáron" lehet lemenni a lépcsőn./ A Prut felső szakaszán a táj gyönyörű.    

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.     / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a főoldal innen elérhető: www.magyarorszag-szep.hu /