Nagy-ág, Ökormező, Vízköz, Toronya
A Nagy-ág a Tisza jobboldali mellékfolyója. A Fekete-ág a Toronyai hágónál ered, a Fehér-ág a Kisszolyvai hágó közelében. A két ág Vízköznél egyesül, s a Nagy-ág Husztnál torkollik a Tiszába. Különlegesség, a jóval magasabb fekvésű Talabor folyó vizének egy részét a hegyen átvezették egy 2 m átmérőjű csövön, s így építették meg a Nagy-ág - Talabor vízierőművet Félszeg mellett, föld alá elrejtve a szovjetek.  

Ökörmező a Nagy-ág völgyének legnagyobb települése, 1415: Ukurmezew, 1457: Ekermezew. Eleinte csak pár pásztorkunyhó állt itt, majd a XV. században az Úrmezeiek, ill. a Dolhay család telepítettek ruszinokat. A bojkó ruszinok központja. 1910-ben 2678 ruszin, 695 német és 266 magyar lakója volt.

Vízköz nevét a szokásos magyar névadással kapta a Fehér-ág és a Fekete-ág összefolyásánál. Itt válik ketté az út is, balra Volóc felé, jobbra a Toronyai hágón át Galíciába.

Toronya a hágó előtti utolsó település a Fekete-ág mentén, 1653: Turonpataka. A XVII. században telepített kis ruszin falucska, fatemploma 1809-ben épült a Priszlipcsanka patak és a Nagy-ág összefolyásánál egy dombon. Sajnos a szép zsindelyezést 1994-ben bádogozásra cserélték.

/ Fotók: 2013./ Egy nagyszerű könyv a környékről is, Kovács Sándor : Máramarosi bércek között : http://bookline.hu/product/home.action?id=66233&type=22&_v=Kovacs_Sandor_Maramarosi_bercek_kozott_Karpatalja_maramarosi_tersegenek_kalauza    

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyobb nézetben megtekinteni.  / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a főoldal innen elérhető: www.magyarorszag-szep.hu /