Margit sziget
 A Margit sziget korábbi neve: Nyulak szigete volt, ami jelzi, hogy bővelkedett apróvadban. Királyi udvarház is volt a szigeten, vadászatokat tartottak. Az első jelentősebb épület egy "falusi" plébániatemplom volt, ennek helyén emelték a premontrei szerzetesek a Szent Mihály templomot, és kolostort 1225 körül a Váradhegyfoki kolostor filiájaként. A Szent Mihály templomot romjaiból az 1920-as években építették fel újra.
 A sziget legnagyobb épületcsoportja domonkos rendi apáca kolostor és templom volt, romjai láthatóak. A kolostort IV. Béla alapította, lánya Margit, akit később szenté avattak, apja fogadalmából lett apáca, a mongoloktól való megmenekülés miatt. Őt itt is temették el. A templomban temették el V. István királyt, Margit testvérét is. A kolostor a királyi udvarház mellett épült, IV. Béla is gyakran tartózkodott itt, hiszen a kolostorba nem mehetett be.
 A Ferences kolostort és templomot is IV. Béla alapította, 1270 körül épült. Romjai még magasan állnak.
 A középkorban valahol volt egy falu is, melynek lakói szolgálták a kolostorokat és az érseket. A sziget északi csúcsánál állt az érseki vár, 1270 körül épült, már nem láthatók romjai. Ekkortájt épült a Johannita lovagrend 4 tornyos vára is a sziget déli végében, romjai ennek sem láthatók.
 A sziget a pihenésé, szórakozásé, uszoda, sportpályák, éttermek, szállodák, presszók, mini állatkert, zenélő szökőkút, számtalan szobor nagyjainkról és kevésbé nagyjainkról. Egy gyönyörű nagy park az egész sziget :) / fotók: 2017./    
 

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyobb nézetben megtekinteni.  / Főoldal: www.magyarorszag-szep.hu  /