Gyula2
Korábban, 2006-ban fotóztam a várat, a fotók és a leírás a városról: http://www.magyarorszag-szep.hu/Gyula/index.html 2015-ben a várost, 2017-ben a ferences rendház és templom szentélyének romjait, feltárt alapjait, és a felújított kastélyt fotóztam.
A ferences kolostor és a 3 hajós gótikus templom 1420-1452 között épült az akkor virágzó mezővárosban. A történeti források szerint itt temették el Corvin János lányát, Corvin Erzsébetet, és feleségét, Frangepán Beatrixot. A kolostor és a templom a török időkben vált rommá, az 1930-as és 1970-es években tárták fel alapjaikat a régészek. A templom egy korábbi, Árpádkori templomra épült.
A gyulai várbirtokot a habsburgok, "szerzett jogon" Harruckern bárónak, korábbi élelmezési tisztnek adományozták, ő építette az egykori huszárvár helyén 1725-1742 között a kastélyt, s ő telepítette be a török időkben lakatlanná vált vidéket tótokkal és németekkel. A kastély többször leégett, többször bővítették, átépítették. Későbbi tulajdonosai a Wenckheimek és az Almássyak voltak.
1849-ben Gyulán, a várudvarban fegyvereztek le 1300 honvédtisztet, közöttük 9 aradi vértanút. A kastélymúzeumban megőrzött tárgyaik is ki vannak állítva. Gyula szülötte Erkel Ferenc, a hagyomány szerint a kastélyban komponálta a Bánk Bánt. Kellemes, kedves kisváros, fürdőhely sok látnivalóval.   

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyobb nézetben megtekinteni.  / Főoldal: www.magyarorszag-szep.hu  /