Csáktornya
 Csáktornya nevét a Hahót nembeli Csákról kapta, aki IV. Béla idején zalai ispán, erdélyi vajda, majd szlavón bán is volt. Ő építette itt az első várat, egy palánkkal körülvett tornyot, 1266-ban. A vár tulajdonosai többször változtak, Kőszegiek, Lackfiak, Cilleiek, Vitovecek, Ernusztok. 1547-ben lett a szigetvári hősé, Zrínyi Miklósé elmaradt zsoldfizetség fejében. A Zrínyiek tovább építették, erősítették a várat, olaszbástyákkal is megerősítették, öt generációjuk alatt sokat fejlődött a város is, és az egész Muraköz. Zrínyi Miklós, a költő és hadvezér, itt írta a Szigeti veszedelem című művét, s itt is hunyt el, vadászat közben egy vadkan halálosan megsebezte. Öccsét, Zrínyi Pétert, aki horvát bán is volt, a habsburgok összeesküvés miatt Frangepán Kristóf Ferenccel együtt 1671-ben Bécsújhelyen kivégezték, a Zrínyiek birtokait elkobozták. A török idők elmúltával az Althanok kastéllyá alakították át, majd gazdasági központtá vált, a Festeticsek a várban cukorgyárat is létesítettek. A várkastélyban történeti és vadászati múzeum van.

 Trianon előtt Csáktornya és az egész Muraköz Zala vármegyéhez tartozott, 1910-ben Csáktornya 5213 lakosából 2433 magyar, 2404 horvát és 251 német volt. A magyarok gyakorlatilag "elfogytak", 1992-ben mindössze 59-en voltak. ( Hagyományos fényképek, 1999.)      

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.     / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a főoldal innen elérhető: www.magyarorszag-szep.hu /