Berettyóújfalu-Herpály
 Az Árpádkorban, a Középkorban az Alföld is gazdag és népes vidék volt. A települések száma ötszöröse volt a mainak. Számos monostor, kolostor is épült, működött az Alföldön is.
 A vizenyős területből kiemelkedő dombon a X. század második felétől falu volt, melynek lakosait a XII. században a monostor építésekor egy másik dombra telepítettek át. A falu neve a XI. században Pályi volt, nevét nyilván a sztyeppéről hozott magyar névadási szokás szerint első birtokosáról kapta. Ez módosult később Érpályi majd Herpály névre. A bencés rendi nemzettségi monostor a XII. században épült, a templom körül kialakult temetőben II. Géza pénzét is megtalálták az egyik sírban. A monostor feltárt román, "római" stílusú háromhajós ikertornyos temploma igen nagy méretű bazilika volt. Téglából épült, ahogy a kőmentes Alföldön szokás volt. Az Alföld először az 1241-es tatárjárás, ill. mongoljárás során néptelenedett el nagy mértékben, majd a török-habsburg háborúskodások során vált ismét szinte néptelenné. A falvak többsége elpusztult, lakatlanná vált, a monostor és a templom ettől fogva üresen állt, bár a XIX. század elején még elég jó állapotban volt.
 / Az Alföldön a "nagy túlélők" a khász városok, azaz a közvetlenül a mindenkori szultánnak adózó, tőlük kiváltságlevelet kapó városok voltak, például Cegléd, Nagykőrös, Kecskemét, Dévaványa, stb. Valamint a nagy állattartással és kereskedelemmel kiemelkedő Debrecen, mely a három rész, hódoltsági terület, habsburg fennhatóságú terület és az Erdélyi Fejedelemség, határán lavírozott. A környékbeli falvakból is ezekbe költözött be a lakosság./
 A romok pár száz méterre vannak a Nagyváradra vezető 42-es út mellett. Erdélybe menet Berettyóújfalut elhagyva bal oldalon az útról is látható a torony, autóval is jól megközelíthető. GPS:
N 47° 13,500' , E 21° 33,879'  / Fotók: 2017./     

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyobb nézetben megtekinteni.  / Főoldal: www.magyarorszag-szep.hu  /