Bélapátfalva
Bélapátfalva nevét a Bél nemzettségtől kapta. A Boldogságos Szűzről elnevezett ciszterci apátságát a Bél nembeli II. Kilit egri püspök alapította 1232-ben. Monostora már korábban állt. Az apátságot a közeli 3 forrásról Háromkúti ill. Bélháromkúti apátságnak is nevezték. A késő román stílusban épült templomot a 14.-15. században gótikus stílusban átépítették. 1241-ben a monostornál nehéz harcok folytak, a mongolok által üldözött magyar maradék sereg itt vette fel a küzdelmet. A templom alaprajza a ciszterci regulának megfelelően latin kereszt formájú, bazilikás elrendezésű, torony nélküli. A reformáció idején a szerzetesek tevékenysége megszűnt, a török időkben romosodott, a 18. században állították helyre, a monostor épületnek csak az alapjai látszanak. Európai jelentőségű műemlék. Ősztől tavaszig nem könnyű bejutni, nekünk sem sikerült 2006 novemberében, tavasztól őszig ügyelet van.

Bélapátfalva, 1905 előtt Apátfalva, a szerzetesek jobbágyainak faluja volt, a 18. században mezőváros. Cementgyára 1980-ban épült és 2001-ben bezárták új tulajdonosai. Az alapanyagot a Bélkő hegyről nyerték.

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.  / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.magyarorszag-szep.hu  /