Abasár
Abasár, Saár, Sármonostor, az Abák, a kabar törzs vezető nemzettségének székhelye, központja volt. Szent István sógora és harmadik királyunk, Aba Sámuel központja is itt volt, s valószínűleg itt is helyezték végső nyugalomra, pár év után áthozták első nyughelyéről, amely a feldebrői templom volt. Ő alapította az abasári bencés monostort is a birtok központból. A Bolt-tetőn korlátozott régészeti feltárás folyt, melynek során az egykori palota ill. monostor falak mellett egy rotunda, körtemplom falának egy részét is megtalálták. A teljes feltárást az anyagiak hiánya mellett az 50-es években ráépült családi ház is nehezíti. A családi ház építése során is találtak sírokat, ill. a rotundától nyugatra temetkezési helyet, sok sírt tártak fel. Lehetséges, hogy Aba Sámuel király sírja még a rotunda feltáratlan része alatt van. Az abasári rk. templom bejárata felett egy római szarkofág fedele van befalazva, többi része, a kőláda az oltár alapja. Ez merőben ritkaság a római Pannónián kívüli területen. Őseink, királyaink temetéseinél gyakran használtak fel római szarkofágokat, Szent Istvánt is egy szarkofágban helyezték nyugalomra Székesfehérváron. Lehetséges, hogy e szarkofág Aba Sámuel nyughelyéről származik. A Bolt tető másik részén pincerendszert építő Haller Sándor habsburg tábornok ott vélte megtalálni Aba Sámuel királyunk sírhelyét.
A település központjában, a Bolt tetőhöz közel áll a középkori eredetű Szent Péter és Pál plébánia templom. A templom falazatán legalább három építési szakasz, bővítés, látható a falazatok különbözősége és a csatlakozások elválásai által. E templom magja is lehet Árpádkori.
A település Saár, Sár neve az onogur, bolgár-török eredetű sari, sárga, arany, fakó jelentésű szóból származó személynévi névadás.
A Sár-hegy természetvédelmi terület, gazdag állat és növény világgal. A Szent Anna tó egy vulkáni kráterben keletkezett. Közelében áll a Szent Anna kápolna. A település Gyöngyös felőli bejáratánál áll a Szent János kápolna. A kapásház, tájház, múzeum.
Abasár nagyon szép község, sok látnivalóval, jelentős szőlő és bor kultúrával. / Fotók: 2016./     
 

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyobb nézetben megtekinteni.   / Nyitóoldal: www.magyarorszag-szep.hu  /